Jubileu

40 ani de trezire spirituala printre zulusi

                        -care a cuprins intreaga lume-

 

            Anul acesta se implinesc patruzeci de ani de cand Dumnezeu, in mila Lui a trimis trezire printre zulusi si care s-a extins cuprinzand toata lumea.

            Sunt lucruri scumpe si experiente pretioase pe care oamenii acestia le experimenteaza. Din cauza spatiului am sa redau doar cateva secvente care semnaleaza situatia dinaintea trezirii, de dupa ce trezirea a inceput si cateva informatii despre cum s-a dezvoltat pana azi misiunea Kwasizabantu, in sanul careia a inceput trezirea.

Inainte de trezire

Erlo Stegen, neamt de origine, a fost chemat de Domnul sa lucreze ca misionar prinre zulusi, in anii 54. In timpul celor doisprezece ani de lucru misionar, inainte ca trezirea sa inceapa, el s-a straduit sa le arate negrilor ca inchinarea la morti e demonica si a predicat impotriva vrajitoriei.

Intr-o zi, dupa ce a  scos in evidenta ca Domnul Isus este viu in vecii vecilor si ca fondatorii a toate celelalte religii sunt morti si ingropati, o femeie a venit la el dupa predica si l-a implorat sa se roage in numele lui Isus cel viu pentru fata ei dementa.

Erlo Stegen a descris scena socanta a unei fete stand pe jos, mainiile ii erau legate cu sarma de un stalp al casei. Sarma i-a taiat adanc in carne si ea era plina de taieturi si bube care sangerau. Vorbea fara incetare in diferite limbi. Mama ei i-a explicat ca de patru saptamani fata n-a mancat nimic si n-a dormit. “Ea rupe cele mai puternice funii, si fuge distrugand orice ii iese in cale.Uita-te in grajd, nu mai am nici o vaca, oaie sau capra.Tot ce am avut am sacrificat la spirite. Vacile care nu le-am sacrificat, a trebuit sa le vand sa platesc pe vrajitori. Nu mai am nici un ban. Sunt la sfarsitul puterilor” femeia s-a plans.

El a luat fata cu probleme si a dus-o la casa parintilor lui pentru trei saptamani. Dar fata posedata de demoni nu a fost vindecata, in ciuda rugaciunilor lui. Ea a cantat cantecele ei satanice la nesfarsit, a injurat sangele Domnului si a negat sangele si moartea Domnului Isus- cum numai un diavol o poate face. “Ce aveam de facut? Toata lumea m-a auzit predicand: <Nu mergeti la vrajotori, nu sacrificat oi si capre la spirite- Isus este raspunsul la orice problema, vino la El!> Am fost la sfarsitul puterilor si aproape de o cadere nervoasa. In final am renuntat si am dus fata acasa la mama ei”.

Erlo Stegen s-a simtit ratat complet. “Am predicat  12 ani Evanghelia si nu au fost cel putin 12 adevarati crestini sa vi arat. Sute au venit in fata si s-au predat Domnului dar multi dintre ei inca au ravnit dupa tigari si lucrurile din lume.

Era 1966, cand in disperare, el a provocat biserica sa frecventeze studiu Biblic in fiecare zi: la 7 dimineata si la 5 seara. Am spus: “Vom lua Biblia si nu vom explica nimic, scoate sau interpreta. Nu ne vom mai justifica pe noi insine, ci vom accepta tot ce este scris. Daca Dumnezeu chiar e Dumnezeul Bibliei si Cuvantul Lui e adevarat, atunci haide sa incercam si sa-l vedem daca se implineste. Sa trimita Domnul rauri de apa vie promise celor ce cred in El. Nu vom mai zice: textul asta nu mai este valabil zilele astea, a fost scris pentru oamenii care au trait doua mii de ani inainte; ci vom accepta tot ce este scris”. Ei toti au fost de acord.

Erau ocupati cu studiul Faptelor Apostolilor si au vazut cum puterea Duhului era evidenta in viata primilor crestini. In timpul unui serviciu o femeie nou convertita, a intrerupt si a inceput sa se roage cu cuvinte simple: “Doamne noi am auzit cum a fost biserica primara. N-ai putea sa te cobori la noi, asa cum te-ai coborat acuma doua mii de ani?  N-ar putea biserica noastra sa fie ca cea din Ierusalim?” Peste o saptamana si jumatate trezirea a inceput. ” Ne rugam intr-un grajd cand am auzit un vajait ca de vant. Toti au fost constienti de prezenta Domnului si ne-am prabusit jos si ne-am inchinat Domnului” spune Erlo.

 

Cand trezirea a inceput…

 

“Noi ne-am rugat pentru trezire dar niciodata nu am realizat ca trezirea nu incepe cu cei de afara, ci cu noi- cei din Casa Domnului, asa cum scrie in Petru 4:17 si; Dumnezeu a inceput sa lucreze cu cel mai pacatos om din biserica si acela am fost eu” tot Erlo spune. Duhul Sfant a inceput sa ii arate pacate din inima lui, unul dupa altul.

In bisericile de astazi multe convertiri nu sunt adevarate, si “convertitii” nu sunt nascuti din nou de Duhul Sfant. Sunt oameni care nu stiu ce inseamna vinovatia de pacat si marturisirea lor. Ma intreb daca acesti oameni chiar au avut contact cu Duhul Sfant. Bucuria vine dupa ce primesti iertarea. Dar prima data e zdrobirea, constientizarea de pacat. Aceasta inseamna de fapt trezire.

            Au fost servicii cand Erlo nu a avut nimic de predicat, ci doar a zis plangand:”sa ne punem pe genunchi sa ne rugam”. Dumnezeu a inceput sa lucreze si in inimile fratilor din biserica. Ei s-au simtit vinovati de pacate si au inceput sa mearga unul la altul si sa-si ceara iertare. Barbatii s-a impacat cu nevestele, nevestele au cerut iertare la barbati. Copii au mers la parinti , si prietenii au mers la prieteni spunand: “am spus lucruri urate despre tine , te rog iarta-ma”; “iarta-ma ca a fost amaraciune in inima mea cu privire la tine”,  “te-am barfit pe la spate. Imi pare rau, ar fi trebuit sa iti spun in fata”.

Rev Stegen isi aduce aminte ca au fost luni in care cu greu au dormit. Zi si noapte au primit oameni la marturisire si s-au rugat pentru sute si sute de bolnavi, oameni cu probleme si posedati de demoni. “Cei mai impietriti oameni au ajuns sa planga ca niste copii. Unora nici nu am avut nevoie sa le predicam, ca ei deja se simteau vinovati de pacate si veneau sa le marturiseasca. A fost ca si cum ar fi venit Ziua Judecatii peste ei. Multi au venit cu lacrimi si au plecat cu bucuria iertarii in suflete. Vietile lor s-au schimbat si toate lucrurile au devenit noi. Copii au fost schimbati si parintii erau uimiti de atitudinea comportamentul lor. Casatorii au fost transformate” spune el.

            Dumnezu a aprins focul Lui cel sfant si acesta s-a raspandit peste vai si munti si mii si milioane de oameni au fost salvati.

            Dumnezeu lucreaza pana astazi cu acceasi putere. Dar oamenii acestia nu se opresc din a predica despre sangele Domnului care aduce iertare, nevoia de a ne aduce pacatele la lumina si trairea unei vieti sfinte total predata Domnului. Sunt de doi ani printre ei si sunt uimita in fiecare zi de felul maret in care Domnul lureaza si tranforma vieti.

            Cateva saptamani in urma un grup de elevi din scoala misiunii au cerut permisiune sa merga in localitatile lor natale sa isi ceara iertare de la parinti, frati, prieteni, fosti profesori pentru felul de viata care au trait inainte de a cunoaste pe Domnul. Directiunea le-a dat doua zilele libere de la scoala si in plus le-a pregatit transport. I-am intalnit la poarta misiunii cand plecau; erau copii de liceu sau unii chiar mai mici, dar gata sa isi puna viata in randuiala cu Dumnezeu.

            Zilele acestea alti tineri din misiune au colindat prin toate scolile necrestine dimprejur, aducand vestea buna a mantuirii. Ei deschid Biblia si nu se mai opresc din a impartasi tainele sfinte care Dumnezu le-a revelat lor. Nu exista necuratie intre ei. Au luat angajament ca nu vor avea relatii inainte de casatorie. Asa ca tineri si tinere lucreaza impreuna intr-o armonie frateasca, fara nici o intentie ascunsa ci cu toata inima pentru Domnul. Rezultatele sunt pe masura.

            Oamenii din misiune traiesc in lumina si curatie, si fiecare face ce poate, folosind talantele care Dumnezeu le-a dat doar sa atraga altii la Dumnezeu.

Anul acesta este al patruzecilea an de la inceputul trezirii printre zulusi si lucrarea misiunii Kwasizabantu continua sa fie un canal pe unde apa vie de la Isus continua sa curga aducand multe suflete la Domnul.

 

            Cum arata misiunea Kwasizabantu dupa 40 ani?

Mica bisericuta din Mapumulo a devenit o mare misiune cu sediul central la Kwasizabantu (care inseamna: locul unde oamenii gasesc ajutor), nu departe de Mapumulo. Misiunea, care arata astazi ca un mic orasel, desi detine locuinte unde  apropae 4500 oameni pot fi acomodati, deseori intampina probleme cu prea putine locuri- din cauza fluxului de oameni care vin sa caute pe Domnul.

Sute, chiar mii se aduna la program de biserica in fiecare zi. Deseori vin oameni din alte tari sau continente. Un pastor vizitator a remarcat ca acolo era ca si in ziua Cincizecimii. Asa ca a inceput sa numere diferitele nationalitati de oameni si a descoperit ca erau 14 limbi diferite la un singur serviciu.

Oameni din diferite natiuni, rase, limbi si medii dau navala la Kwasizabantu cu o varietate de probleme si nevoi: unii cauta ajutor spiritual si emotional (ex. depresie, familii distruse, alcolism, droguri). Chiar si criminali vin si isi pun viata in randuiala cu Dumnezeu. Multi altii vin pentru imbogatire spirituala si pentru o intalnire cu Domnul.

Sala de biserica acomodeaza zece mii locuri. Pe langa serviciile zilnice si cele de duminica, sunt folosite si alte cladiri pentru  conferinte speciale. Kwasizabantu are acum 130 statiuni si baze misionare si scoli in alte parti ale lumii incluzand: Elvetia, Germania, Franta, Olanda si Romania.

 

            Pastorul Erlo Stegen este ajutat de o grupa de 160 lucratori si multi alti voluntari. Grupe de la misiune sunt deseori invitate sa predice in scoli, intalniri de tineret, si biserici in Zululand, Africa de Sud si peste granita.

De-alungul vremi s-a vazut nevoia de un sistem crestin de educatie asa ca cateva proiecte s-au dezvoltat in aceasta directie:         

-cresa, pentru copii prescolari

-Scoala Domino Servite (clasele 1-12) a misiunii a avut distinctia sa produca printre cei mai buni elevi din tara, avand merite foarte bune.

-Facultatea de Pedagogie Cedar, acreditata de Universitatea Nord Vest pregateste profesori, invatatori si educatori, pe o perioada de 4 ani.

-Scoala de adulti “Tabitha” este un centru de pregatire a analfabetilor, unde adultii invata sa citeasca si scrie.

Proiecte sociale:

-un spital pentru bolnavii de Sida- in cadrul misiunii

-alte proiecte care vin in intampinarea nevoilor fizice ale oamenilor

-spital de rugaciune, unde vin oameni bolnavi si nu se dau medicamente ci doar rugaciune si altele

            Misiunea tot astfel detine 340 hectare de pamant unde se planteaza intensiv:

          proiectele de sere produc legume de calitate superioara.

          gradinile de kiwi si avogado produc fructe pentru piata locala si export. 

Alte fabrici s-au dezvoltat in cadrul misiunii pentru a intretine statiunea si lurarea misionara:

           fabrica de panificatie-aprovizioneaza misiunea cu aproximativ 700 paini pe zi, si alte produse de panificatie si patiserie.

          fabrica de iaurt si produse lactate- a caror produse servesc misiunii si deasemenea se vinde in magazine, spitale si companii aeriene.

          fabrica de sucuri si apa minerala- a caror produse sunt vandute in Africa de Sud si international. 

          ateliere de tamplarie, metale, electica, mecanica auto, constructii si altele

De 10 ani functioneaza in cadrul misiunii un radio crestin (Kwezi), de unde sunt transmise non stop diverse programe crestine pentru locuitori misiunii si orasele dimprejur.

 

Kwasizabantu este o misiune cu credinta, care de principiu nu solicita fonduri sau nu face nici un apel la donatii.

Este un teren productiv si o marturie pentru alti crestini.

 

Misiunea a prosperat si a mers inainte in ciuda multor opozitii si campaniilor calomnice impotriva ei. In aceasta directie fondatorul misiunii, rev. Erlo Stegen spune: ” Unde Dumnezeu lucreaza, Diavolul este si el acolo sa isi faca planul lui murdar de impotrivire. Sunt de opinie ca deseori adancimea lucrarii lui Dumnezeu se masoara prin cantitatea de opositie intalnita”

 

“Dacă însetează cineva, să vină la Mine, şi să bea. Cine crede în Mine, din inima lui vor curge rîuri de apă vie, cum zice Scriptura.” Ioan 7:37-38

Eu inchei cu cuvintele lui Filip spuse lui Nataniel: “Vino si vezi!”

 

Kwasizabantu Mission

Private Bag 252 Kranskop 3268 South Africa

Email: mail@ksb.org.za Tel (032)481-5500

www.kwasizabantu.com

 

Lidia Veciunca

           

Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter
Google Buzz (aka. Google Reader)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.